Kraj | Prawo i Biznestekst nadesłany23 marca 2018 FACEBOOK | 0 Twitter E-mail Skopiuj link Skomentuj | (0)

Kraj: RODO wkracza do samorządów

foto: pixabay.com

W piątek, 25 maja bieżącego roku, zacznie obowiązywać równocześnie we wszystkich krajach członkowskich Unii Europejskiej rozporządzenie o ochronie danych osobowych.  Rozporządzenie, powszechnie zwane RODO, nazwę wzięło od pierwszych liter polskiej nazwy Rozporządzenia Ogólnego o Ochronie Danych Osobowych. 

Ta nowa, choć znana od dwóch lat, regulacja unijna, budzi wiele obaw i wątpliwości, gdyż ustawodawca unijny co prawda określił, co ma być chronione, ale nie powiedział, jak to zrobić.  W wyjątkowej sytuacji znalazły organy samorządowe. Podlega im bowiem wiele dziedzin, które są wręcz naszpikowane danymi osobowymi, często wrażliwymi, o bardzo osobistym zabarwieniu, jak dane z opieki społecznej, dane o rodzinach patologicznych, leczeniu choroby alkoholowej itp. 

Jak więc chronić te wrażliwe dane? Jakie kroki trzeba natychmiast przedsięwziąć? Czym grozi niewdrożenie na czas unijnego rozporządzenia? Małgorzata Brańska ekspert  ochrony danych osobowych w Crowe  Horwath, firmy wymienianej wśród 10 najlepszych międzynarodowych firm z zakresu audytu, księgowości oraz doradztwa prawnego, wyjaśnia.

RODO nakłada na wszystkich administratorów danych osobowych nowe zadania, których nie było  do tej pory. Instytucje publiczne, w tym samorządy i administracja państwowa, mają  m.in. obowiązek powołania inspektora ochrony danych i należy to uczynić przed 25 maja. Większe organizacje mogą sobie pozwolić na zatrudnienie inspektora tylko dla swoich potrzeb, ale w większości przypadków te obowiązki powierza się specjalistom z firm zewnętrznych. 

Inspektorem może być tylko ten, kto legitymuje się doświadczeniem z zakresu ochrony danych osobowych (to doświadczenie musi być potwierdzone) oraz zna prawo i potrafi je zinterpretować.  Według RODO osoby fizyczne nabywają  szereg  nowych praw. Mogą m.in. w każdej chwili pytać administratora o zakres przetwarzania swoich danych, o sposób i cel ich przetwarzania, mogą zażądać ich usunięcia. Administrator danych musi w określonym czasie zareagować na zapytania osób fizycznych i jeśli nie dotrzyma terminu, grożą mu kary niebagatelne. Małgorzata Brańska dodaje:

-RODO szczególnie chroni prawa osób fizycznych i dlatego maksymalna wysokość kary za ich nieprzestrzeganie została ustalona na 20 milionów EURO. W projekcie polskich uregulowań zapisano jednakże, że w przypadku  organów samorządu i administracji kara nie może przekraczać 100 tysięcy złotych.

Absolutną nowością jest możliwość żądania przeniesienia całości danych do innej instytucji. Z takim wnioskiem będzie mógł wystąpić każdy klient banku, firm ubezpieczeniowych czy telekomunikacyjnych. Nowym rozwiązaniem jest także prawo osób fizycznych do zapomnienia. Jest to rozszerzenie obowiązującego dziś  prawa do usunięcia swych danych. Po 25 maja możemy żądać od administratora, by spowodował usunięcie danych wszędzie tam, gdzie je przekazywał.

Ocena skutków dla przetwarzania danych to kolejna nowość, która może na początku przysporzyć kłopotów administratorom. Chodzi tutaj o określenie poziomu ryzyka w procesach przetwarzania danych osobowych. Większość instytucji nigdy nie przeprowadzało takich analiz i z pewnością sprawi im trudność określenie, co powinno się pojawić w tej analizie.

Warto dodać, że obok obowiązującej obecnie dokumentacji, administrator musi prowadzić tzw. rejestr naruszeń. Jest to obowiązek każdej instytucji: podmiotów gospodarczych, urzędów, placówek oświatowych i kulturalnych, samorządu itd. Rejestr musi zawierać informacje o każdym przypadku  naruszenia bezpieczeństwa: kradzieży, wycieku, próbach włamania, nieautoryzowanym dostępie. W ciągu 72 godzin administrator ma obowiązek zawiadomić o zdarzeniu organ nadzorczy. Obecnie jest to wciąż jeszcze Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych,  ale już według nowych przepisów od maja będzie to Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komisja Europejska postanowiła  stworzyć nowe  prawo, które    umożliwi prawidłowe i bezpieczne przetwarzanie danych  –  mówi Małgorzata Brańska  – Chodzi przede wszystkim o to, by osoby przekazujące swe dane czuły się bezpiecznie i miały pewność, że informacje o nich nie będą  – bez ich zgody  – przekazywane dalej, sprzedawane, kopiowane czy po prostu nielegalnie przetwarzane.

 

 

 

Jak cenna jest ta informacja dla Ciebie?
Powiedz nam o tym - kliknij na gwiazdki.
Liczba ocen: 2.
Dziękujemy! Postaramy się być jeszcze lepsi.
Autor: tekst nadesłany
Komentarze publikowane poniżej, są elementem bezpłatnej usługi świadczonej na rzecz użytkowników serwisu. Redakcja roztocze.net nie ponosi odpowiedzialności za treść i stylistykę komentarzy. Naruszenia prawa należy zgłaszać na adres redakcji dostępny na stronie KONTAKT. Jednocześnie informujemy że korzystając z naszych stron pozostajesz anonimowy tak długo, aż sam nie zdecydujesz inaczej. Twoje dane osobowe w postaci Adresu IP są zapisywane dopiero wtedy gdy zostawiasz w roztocze.net swój komentarz. PRZECHOWYWANIE DANYCH: Twoje dane osobowe przechowujemy jedynie tak długo, jak jest to rozsądnie uznane za konieczne do realizacji celów, dla którego zostały zgromadzone, lub do zachowania zgodności z obowiązującymi przepisami prawa dotyczącymi raportowania. PRZEKAZANIE DANYCH: Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. ZMIANA I USUNIĘCIE DANYCH: Każdy użytkownik ma prawo w każdej chwili do uzyskania informacji o swoich danych, możliwość ich poprawiania (jeśli jest to technicznie możliwe) oraz usunięcia poprzez przesłanie odpowiedniej informacji za pomocą poczty elektronicznej na adres: redakcja@roztocze.net. Roztocze.net zapisuje na Twoim urządzeniu pliki cookie, więcej na ten temat możesz przeczytać na stronie PLIKI COOKIE. Więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych możesz przeczytać na stronie POLITYKA PRYWATNOŚCI
KOMENTARZE CZYTELNIKÓW
    R E K L A M A

Bądź pierwszy i skomentuj artykuł lub sytuację.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Podpis:

Publikując komentarz potwierdzam, że zapoznałem/am się z regulaminem usługi dostępnym na stronie (www.roztocze.net/regulamin-kometarze/) i akceptuję jego postanowienia.

UWAGA!!! Informujemy że korzystając z naszych stron pozostajesz anonimowy tak długo, aż sam nie zdecydujesz inaczej. Twoje dane osobowe w postaci Adresu IP są zapisywane dopiero wtedy gdy zostawiasz w roztocze.net swój komentarz. PRZECHOWYWANIE DANYCH: Twoje dane osobowe przechowujemy jedynie tak długo, jak jest to rozsądnie uznane za konieczne do realizacji celów, dla którego zostały zgromadzone, lub do zachowania zgodności z obowiązującymi przepisami prawa dotyczącymi raportowania. PRZEKAZANIE DANYCH: Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. ZMIANA I USUNIĘCIE DANYCH: Każdy użytkownik ma prawo w każdej chwili do uzyskania informacji o swoich danych, możliwość ich poprawiania (jeśli jest to technicznie możliwe) oraz usunięcia poprzez przesłanie odpowiedniej informacji za pomocą poczty elektronicznej na adres: redakcja@roztocze.net.
as
Fajnie. Może coś będzie KONKRETNIE wi...
hmm...
Ciekawe co było w historii przeglądani...
viki
Przecież to nawet nie KOD bo KOD to jak...
nienasycona ćw...
hmmm.... obstawiam że jeżeli ktoś ły...
dd
Trzech radnych natomiast tablety dwa. Cz...
Redakcja
To tymczasowa strona....
Komentarze publikowane powyżej, są elementem bezpłatnej usługi świadczonej na rzecz użytkowników serwisu. Redakcja roztocze.net nie ponosi odpowiedzialności za treść i stylistykę komentarzy. Naruszenia prawa należy zgłaszać na adres redakcji dostępny na stronie KONTAKT
Copyright © 2019 Fundacja im. Bernardo Morando. Wszelkie Prawa Zastrzeżone
PATRONAT | RSS | KONTAKT | PLIKI COOCKIE | POLITYKA PRYWATNOŚCI | istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat
ARCHIWUM lata 2000-2010 ROCZNIKI 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018